Hrvatska u EU- gdje smo nakon tri godine

Aktualno 1. srpnja 2016

„Na današnji dan prije tri godine SDP-ova Vlada uvela je Hrvatsku u Europsku uniju. Mi smo njegovali kvalitetne odnose s europskim čelnicima, ali i borili se za interese hrvatskih građanki i građana. Nismo dopuštali da nam drugi diktiraju kako voditi državu, ali smo uvijek bili spremni na sugestije i dijalog. Vlada HDZ-a i Mosta koja je došla nakon nas nije napravila ništa da nastavi našim dobrim putem. Baš naprotiv. Uništila je ugled Hrvatske u Uniji, ali i diljem svijeta i osigurala da naši građani ne uspiju maksimalno iskoristiti dobrobiti i prilike koje nudi Europska unija. Svojim ponašanjem su osigurali da Hrvatska izgubi povjerenje, ugled i ulaganja“, izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije.

Hrvatska je zemlja koja je pokazala kako ima veliko srce i tijekom migrantske krize u kojoj smo bili uzor drugim državama članicama Europske unije, ali smo i pokazali da ne dopuštamo da nas se iskorištava. Politika HDZ-a i Mosta tome ne teže – s njima Hrvatska nije uzor. „Nikada se u povijesti Hrvatske nisu dogodili prijevremeni parlamentarni izbori što samo pokazuje da je ovaj eksperiment HDZ-a i Mosta bio pogrešan i skup za Hrvatsku. Vjerujem da su građanke i građani sada toga svijesni i da će nam dati povjerenje kako bismo Hrvatsku vratili na pravi put, europski put“, komentirao je Zmajlović.

Nakon rezultata referenduma kojim će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Uniju, potencijalno se otvaraju vrata novim nestabilnostima na europskom kontinentu. Europska unija je nastala kao Europska zajednica za ugljen i čelik – zajednica za rude od kojih se proizvodi oružje, odnosno nastala je u konačnici kako bi se spriječili ponovni ratovi u Europi. Zato je važno nastaviti graditi Europsku uniju koja nije savršena, ali teži zajedništvu različitih država i kultura i već desetljećima u tome uspijeva. „Moramo nastaviti raditi na solidarnijoj i pravednijoj Uniji – na Uniji svih građana i svih regija. Hrvatska u tom procesu ne smije biti pasivni promatrač i izvođač radova koje su drugi isplanirali već aktivni sudionik u stvaranju europskih politika“ zaključio je Mihael Zmajlović.