NE bioenergani u Velikoj Gorici

Aktualno 25. siječnja 2013

Danas je u prepunoj dvorani Pučke škole u Novom Čiču, zamjenik ministra okoliša i zaštite prirode, Hrvoje Dokoza priopćio je stanovnicima Turopolja i Velike Gorice odluku o odustajanju izgradnje bioenergane-termoelektrane na lokaciji Štuki u neposrednoj blizini jezera i budućeg sportsko-rekreacijskog centra.

Uz zamjenika ministra, u Novom Čiču su bili i saborski zastupnici Vesna Fabijančić-Križanić, Goran Beus-Richembergh te Ivana Posavec-Krivec kao i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Novo Čiče, Nikola Šimac te aktivisti građanske inicijative “Akcija za Turopolje”.

Prilikom svog obraćanja, doministar Dokoza naglasio je: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bespogovorno se zalaže za zelene projekte i investiranje u obnovljive izvore. U situaciji u kojoj se nalazimo, investiranje nema alternative. Ali ništa, pa ni ovaj jasan i nedvojben zadatak nije iznad čovjeka i očuvanja resursa za optimalnu kvalitetu života čovjeka.  Naša je zadaća brinuti o okolišu i prirodi, o zaštiti okoliša i prirode, ne zato što je to samo sebi svrha, nego zbog čovjeka kojem je to životni prostor.  Stoga svatko od nas u ovom procesu mora dosljedno i temeljito odraditi svoj dio posla, od udruga i lokalne zajednice do investitora i ministarstva.

Vesna Fabijančić-Križanić zahvalila je svim sudionicima, a posebice građanskoj inicijativi “Akciji za Turopolje” na uloženom trudu koji je rezultirao odustajanjem investitora od najavljenog projekta bioenergane; “Drago mi je da je HEP uvažio stavove građana, a posebno me raduje da su Goričani iskazali gotovo jedinstven stav da bioenergani nije mjesto uz Novo Čiče. smo potreba za ulaganjem u energetiku, posebice u kapacitete obnovljivih izvora energije. Velika Gorica ne bježi od takvih projekata i podržava ih, no na primjerenoj lokaciji uz zadovoljavanje najviših standarda zaštite okoliša i uvažavanja stavova lokalne zajednice”

Goran Beus Richembergh upozorio je da je krajnje neprimjereno da se gradonačelnik koji je biran od građana niti u jednom trenutku nije poslušao glas naroda, već se samozvano proglasio moderatorom između investitora i javnosti. “Gradonačelnik Barišić niti danas nema stav ili ga mi ne znamo što je nedopustivo, kao što je nedopustivo da se u plinofikaciju Velike Gorice nije učinilo ništa u zadnje 4 godine. Nastavit ćemo pregovore s HEP-om oko razvoja energetskih kapaciteta u Gorici, ali novih i čistih tehnologija na zadovoljstvo sviih zainteresiranih strana.”

Ivana Posavec-Krivec naglasila je da je upravo suradnja građana i građanskih udruga te saborskih zastupnika dobar primjer kako je moguće zaustaviti projekte koji nisu u interesu najšire javnosti; “I kao što smo mi saborski zastupnici uspješno surađivali s građanima što je za svaku pohvalu, postoji i ne baš lijepa istina da niti gradske niti županijske vlasti nisu imale sluha za argumentirane stavove građana Turopolja i Velike Gorice. Takva praksa je neprihvatljiva i to moramo mjenjati.”