Zmajlović: Plan gospodarenja otpadom želi se donijeti suprotno nizu zakonskih propisa

Aktualno 30. lipnja 2016

“Podsjećamo ovu Vladu Republike Hrvatske, jer očito to nisu sami shvatili, da je dana 16. lipnja 2016. godine Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi. To znači da je Vlada smijenjena i da je od 17. lipnja na nečemu što bi se najjednostavnije moglo nazvati otkaznim rokom”, poručili su članovi Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnici Peđa Grbin i Mihael Zmajlović.

Grbin je naglasio da se ova Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa.

Suprotno članku 116. stavku 7. Ustava RH, ova Vlada oteže s podnošenjem ostavke koju je bila dužna dati odmah nakon izglasavanja nepovjerenja. Vlada na taj način krši Ustav RH. Nadalje, krše i članak 7. Zakona o Vladi, koji Vladi u ovoj situaciji dopušta isključivo i jedino obavljanje tehničkih poslova.

Zastupnik Grbin istaknuo je nekoliko primjera tih kršenja. Jedan od njih pokretanje izmjena Zakona o sportu od strane smijenjenog ministra Šustara. Nakon što je smijenjena, Vlada kreće i u ukidanje mjera poticanja zapošljavanja, valjda zato što misli da u Hrvatskoj ne postoji problem nezaposlenosti. Također, Vlada kadrovira u javnim poduzećima na način koji je zabranjen i Vladama koje nisu smijenjene. Jedan od novijih primjera je kada je ministar Orepić u trgovačkom društvu AKD smijenio upravu, a da nije imenovao novu. Dakle, od ponedjeljka AKD nema upravu i to je smijenjenom ministru Orepiću sasvim normalno.

Grbin je istaknuo i da smijenjena Vlada, smijenjeni ministar počinju promjene Plana gospodarenja otpadom, plana koji je izuzetno financijski značajan za RH, a govorimo o stotinama milijuna eura. Takav plan mijenja Vlada koja je smijenjena.

Saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović dodatno je pojasnio probleme koji su nastali s planom gospodarenja otpadom i štetu koju će ova Vlada stvoriti za Republiku Hrvatsku.

“Danas je bio rok do kojeg je Vlada trebala ispuniti takozvane ex ante uvjete, a to su uvjeti kako bi se mogla povlačiti sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ti uvjeti su nužni kako bismo mogli povući 6,8 milijardi kuna. Taj rok nas nakon sutrašnjeg dana dovodi u rizičnu situaciju u kojoj nam prijeti suspenzija kompletnog Operativnog programa i to zato što ova Vlada nije donijela izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša. Na tu temu Hrvatska je dobila ozbiljne primjedbe iz Europske komisije”, rekao je Zmajlović.

Zmajlović je naglasio i da se Plan gospodarenja otpadom želi donijeti suprotno nizu zakonskih propisa, poput Zakona o pravu na pristup informacijama, Zakona o zaštiti okoliša i Aarhuške konvencije.

“Preko noći se donosi takav plan koji je izazvao niz kontroverzi i kritika stručne javnosti, ali ozbiljne kritike iz Europske komisije, koje su i svojevrsna blamaža i pljuska Hrvatskoj”, poručio je Zmajlović.

“Molimo ovu smijenjenu hrvatsku Vladu da dodatno ne produbljuje situaciju nesigurnosti i nestabilnosti zemlje i da privede ovu situaciju do toga da hrvatski građani imaju mogućnost da osiguraju one koju će dovesti ovu državu do sigurnog i stabilnog stanja kakvo je bilo u prethodnoj Vladi”, zaključio je Zmajlović.