Poruka Vladi RH: Pravima žena ne možete se cjenkati kao na tržnici!

Aktualno 8. ožujka 2016

Međunarodni dan žena – 8. ožujka ove je godine globalno posvećen ostvarivanju pariteta u društvenom životu – 50:50 i naš je zahtjev: žene moraju ravnopravno s muškarcima sudjelovati u donošenju političkih i ekonomskih odluka. UN Women pod motom “Planet 50-50 do 2030. – iskorakni za rodnu ravnopravnost”, upozorava na ograničen pristup žena političkim i ekonomskim pozicijama u društvu, na prepreke koje ženama stoje na putu uključivanja u društveni život i sudjelovanja u odlučivanju.

Politička participacija žena za nas je u Socijaldemokratskom forumu žena, jedno od najvažnijih pitanja: podsjećamo na slabe rezultate koje je u tom smislu u zadnjem parlamentarnom ciklusu ostvarila Hrvatska. Danas je u Hrvatskome saboru tek petina zastupnica, njih 20%, što je manje od prosjeka na globalnoj razini (22,6%, govore podaci Interparlamentarne unije). Dosadašnji napori i postojeća rješenja, očito je, ne daju rezultata: nastavimo li ovim tempom, paritet na mjestima političke moći ostvarit ćemo za nekoliko desetljeća, nikako do 2030., kako potiču Ujedinjeni narodi.

Pred Republikom Hrvatskom rasprave su i usvajanje, kako Državnoga proračuna za 2016. godinu, tako i strateških dokumenata poput Nacionalne politike ravnopravnosti spolova i, iznimno važne, Nacionalne obiteljske politike kao i provedba Cjelovite kurikularne reforme. Očekujemo i nove strateške razvojne smjernice, koje bi trebale uključivati i novi pristup tržištu rada, demografskim izazovima, ekonomskoj demokraciji, javnim dobrima.

Svjesne smo, međutim, da su za aktualnu Vladu RH takvi iskoraci apsolutno nedostižni. Vlada RH već je u prvim danima iskazala retrogradne tendencije: spomenuta je reforma obrazovanja pukim slučajem očuvana, a obiteljska i demografska politika vodi se po principu cjenkanja na lokalnoj tržnici (projekt tisuću eura).

U svemu tome iščitavamo i namjeru da se žena smjesti gdje joj je i mjesto – u kuću, u kuhinju, uz ognjište. Takve nazadnjačke stavove popraćene agresivnom nacionalističkom retorikom osudile smo i na njih upozoravamo i u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Tražimo uključivanje žena u odlučivanje u društvu, snažniju zastupljenost u parlamentu i, općenito, na mjestima odlučivanja te očuvanje i unaprjeđenje stečenih seksualnih i reproduktivnih prava, prava na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu, prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti i prava na dostojanstven život.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a.