GO SDP-a Velika Gorica – 14. proslava “1. svibnja”!

Najave 25. travnja 2012

U utorak 01. svibnja s početkom u 10,00 sati, Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica po 14. puta organizira proslavu Međunarodnog praznika rada – 1. svibnja.

VELIKI PRAZNIK – VELIKA PROSLAVA

Pozivajući vas, poštovani građani, na proslavu Međunarodnog praznika rada, dozvolite da vas u nekoliko rečenica podsjetimo na dane i okolnosti u kojima je ovaj praznik rođen.

Prvi svibanj, Međunarodni praznik rada, podsjećanje je na povijesnu borbu radničke klase u čitavom svijetu kao i na težnju da se stvore humaniji i pravedniji odnosi prema radnicima. U generalnom štrajku organiziranom u travnju 1886. godine, u centru pokreta Chicagu (Hymarket square), a u cilju ostvarenja radničkih zahtjeva među kojima je prednjačila rezolucija o osmosatnom radnom vremenu, učešće je uzelo 250.000 radnika. U mitinzima, demonstracijama i prosvjedima koji su uslijedili tih dana, u sukobima s policijom poginulo je dvjestotinjak radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt. Međunarodna radnička organizacija (prva međunarodna organizacija te vrste u svijetu) je 1889. godine proglasila 1. svibanj praznikom radničke klase, a crvena zastava je postala simbol radničke krvi koja je pala za ostvarivanje njihovih prava.

Dakle, od 1889. godine ovaj se dan obilježava i kao Međunarodni praznik rada, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

Poslije pune 122 godine, Velikogoričanke i Velikogoričani, Turopoljke i Turopoljci, ovaj će veliki praznik   po prvi puta obilježiti i proslaviti izvan samog centra turopoljske metropole, u Gradskoj četvrti Kurilovec ili točnije na prostorima

SPORTSKO REKREACIJSKOG CENTRA “KURILOVEC”, Sportska ulica 2a,

u utorak 1. svibnja 2012.g., s početkom u 10,00 sati

Dakle, prvosvibanjska proslava ove će godine na terenima NK “Udarnik” ponuditi bogatiji i raznovrsniji sadržaj, sa željom organizatora da ista preraste u cjelodnevno druženje, zabavu i rekreaciju svih posjetitelja. Upravo iz tog razloga u programu proslave ponuđeni su “kuci i trenuci” za sve generacije, a naglašeno za one najmlađe – velikogoričke klince i klinceze.

Stoga su već u 10,00 sati na rasporedu “MALE OLIMPIJSKE IGRE TUROPOLJSKE – KID”S 2012.”, koje se održavaju treću godinu za redom. Riječ je o igrama u  kojima sudjeluju klinci i klinceze iz vrtića, ali i oni “veliki” koji u školske torbe trpaju knjige za 1. i 2. razred. Svi se natječu u deset raznovrsnih igara pod motom “kreni, igraj, dodaj, skoči” (otud i naziv KID”S), a sve u cilju da se najmlađe i najmanje stanovnike naše Gorice približi dječjim igrama i uživanju u prirodi i sportskim natjecanjima na zelenim terenima – daleko izvan mračne sobe i druženja s “čarobnim kompom”. Proteklih su godina ove igre okupljale više od 150 mališana pa se ovom prigodom s pravom očekuje i njihov veći odaziv. Stoga je i ovaj praznični termin najljepši poziv svim roditeljima da djeci omoguće zajedničku igru, druženje i školsku razbibrigu na kurilovečkim sportskim terenima. Nadamo se i u – prekrasnom ozračju sunčanog proljetnog dana.

Razlog više da svoje male nasljednike tog dana, naravno u vašoj pratnji, uputite “via Kurilovec”, svakako je i DJEČJI ZABAVNI PARK koji će kroz cijeli dan klincima omogućiti igre i uživanciju na balonima, toboganima, trampolinima te vožnju u vlakiću i velikom vrtuljku. I gdje ćeš ljepšeg provoda za naše najmanje i najmilije!?

U vožnji će, i to posebnoj i romantičnoj, moći uživati i odrasli. Na raspolaganju će im biti elektro-kočija, čija će prva prezentacija uslijediti upravo na kurilovečkoj proslavi Praznika rada. Riječ je o specifičnom vozilu koje, u tehničkom i umjetničkom smislu, predstavlja savršenu sinergiju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a  koje bi u bliskoj budućnosti trebalo postati svakodnevnim prijevoznim sredstvom u turističkoj ponudi Gornjeg Grada, Straduna, opatijske rivijere, splitske rive…. Ako ne vjerujete – provjerite u Kurilovcu 1. svibnja!!!

A proslava 1. svibnja u Turopolju – ne ide i ne može bez narodne nošnje, pjesme i plesa – ne ide i ne može bez Folklornog ansambla “Turopolje”! Zato nikako nemojte kasniti, dođite na vrijeme, jer će vam se već u 10,30 sati predstaviti “pioniri i juniori” našeg nadaleko poznatog ansambla, a tek nešto poslije nakon što crkveni zvonici odzvone podne, slijedi nastup reprezentativne postaje ove naše folklorne institucije.

Puno je rečenica iza nas pa se već s pravom pitate –  a kaj je s grahom, ili kak bi to naši Turopolci rekli – “prosim lepo, a da bu bažul?” Naravno da bez ove svima drage i na obiteljskom meniu rado viđene povrtnice (bez obzira na post-reakcije), ni proslava Praznika rada ne bi bila – potpuna. Baš zbog toga, prve će porcije biti servirane i dostupne (naravno – gratis) već u 11,00 sati, a repriza slijedi u 14,00 sati!!!

Svi oni koji ovu puku dragu deliciju teže podnose ili je doživljavaju praznični (pri)prostom, nek ponesu roštilje pa u vlastitoj organizaciji i režiji – slobodno zaroštiljaju, s “malo mesića na ražnju”, prostor i lokacija – osigurani.

Ali, to nije sve! Kad se naigramo kroz male olimpijske igre turopoljske, opustimo uz FA “Turopolje”, provozamo u kočiji ili na ringišpilu i napapamo graha, pravi “dernek” – tek slijedi. Već od 14,00 sati slijedi nastup velikogoričke grupe “MANN”, zadužene da nas dodatno oraspoloži uz svoj repertoar i prisili da rano i za debelog dana zaplešemo na velikoj natkrivenoj terasi SRC-a “Kurilovec”. Dakle, natkrivenoj – pa nam ni kiša (ne daj, Bože) – ništa ne može! Stanke između plesnih setova možete iskoristi za provjeru sreće i kupnju tombole, a svi oni koji baš ne preferiraju ili ne uživaju u “dvokoraku” i sličnim plesnim dostignućima, tijelo mogu razgibati uz partiju badmintona, ping-ponga ili odigrati “na dva mala”, a oni pak hladovini privrženi svoje rekreacijske apetite zadovoljiti u pikadu, partiji šaha ili bele.

Poštovani sugrađani i sugrađanke, nadamo se da smo vam u ovoj prezentaciji prvosvibanjske proslave uspjeli približiti naše želje i namjere vezane uz istu, nadamo se da smo za svakog od vas ili barem za veliku većinu vas, uspjeli pronaći “kutak i trenutak” koji će vas “prisiliti” da bude aktivni sudionici ovog prazničnog druženja. Ono nam je, možda više nego ikad, baš u postojećem ozračju društveno-ekonomske krize – i potrebo i neophodno. I obična “čašica razgovora”, iskrena i neposredna, sa susjedom, prijateljem ili novim znancem, put su do našeg zajedništva, povjerenja i vjere da svi zajedno možemo više i bolje. Više i bolje za nas, za našu djecu i unuke, za našu Hrvatsku – danas i sutra! Za sutra u kojem ćemo – raditi i od rada živjeti!!!

Upravo u toj vjeri i u toj nadi vas pozivamo da svi budemo zajedno i svi budemo jedno, na proslavi Međunarodnog praznika rada, u utorak 1. svibnja 2012. godine, na terenima SRC-a “Kurilovec”, s početkom u 10, 00 sati.

SRDAČAN VAM POZDRAV I – D O B R O D O Š L I !!!


Predsjednik organizacijskog odbora

Mario Zdelar