Održana 13. sjednica Skupštine Zagrebačke županije – 28.06.2011.

Aktualno 11. listopada 2011

U utorak, 28. lipnja 2011.g. održana je 13. sjednica Skupštine Zagrebačke županije, a u daljnjem tekstu iznosi se sažetak tema sa održane sjednice:

1.    Izvršenje Proračuna 2010.

Nerealno planiranje prihoda i primitaka

–          Ostvareni prihodi i primici manji za 33 mil kuna u odnosu na plan (-11%), odnosno za 15 mil kuna u odnosu na rebalans plana (- 5%), zbog smanjenja poreznih prihoda od 5% (25 mil u odnosu na plan, odnosno 11 mil u odnosu na rebalans), te smanjenja prihoda od poduzetničkih aktivnosti od nevjerojatnih48%(9 mil u odnosu na plan, odnosno 5 mil u odnosu na rebalans);

–          S obzirom na iskazane razlike, a koje su rezultat gospodarskih prilika, očigledno je da vladajuća koalicija zapravo nije svjesna gospodarskih uvjeta u Županiji.

Neučinkoviti rashodi i neprepoznatljivi programi

–            Za razliku od djelatnosti u kojima izvršava decentralizirane funkcije države (školstvo, zdravstvo, socijalna skrb), u djelatnostima poljoprivrede i gospodarstva, u kojima je Županija autonomna i, prema mišljenju vladajuće koalicije, inovativna, županijski programi izvršeni su s poražavajućih 83%, odnosno 81%. Iako su proračuni nadležnih odjela u rujnu 2010. g. znatno smanjeni, neutrošeno je ostalo 7,2 mil, zbog neprepoznatljivih i neučinkovitih programa, što je pokazala i analiza u Županijskoj razvojnoj strategiji.

–            SDP je u rujnu 2010.g. predlagao povećanje pomoći stanovništvu na područjima pogođenim katastrofalnom poplavom za 1 mil kuna. Prijedlog je odbijen, uz obrazloženje da za to ne postoje sredstva. Danas, kada izvršenje proračuna pokazuje da je ukupno neutrošeno 5 mil kuna, postaje jasno da je povećana pomoć stanovništvu uskraćena samo zbog toga što je to tražio SDP!

2.    Odbijene izmjene i dopune Statuta

–          19 vijećnika oporbenih stranaka ali i stranaka vladajuće koalicije, predlaže izmjene i dopune Statuta Zagrebačke županije, utemeljene na obvezujućem rješenju Ustavnog suda RH i odrednicama razvojnih i strateških dokumenata donesenih nakon stupanja Statuta na snagu.

–          Župan se protivi izmjenama i dopunama, smatrajući ih nepotrebnima.

3.    Odluka o raspisivanju natječaja za članove nadzornih odbora

–          Ispunjavajući obvezu iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Koalicija HDZ-HSS-HSU-DC predlaže raspisivanje natječaja za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima kojima je Županija vlasnik ili suvlasnik, ali tek po isteku mandata članova koje je ta koalicija imenovala, dakle, nakon sljedećih lokalnih izbora.

–          Oporbeni vijećnici takvu odluku smatraju izigravanjem zakona, jer mogući sukob interesa treba sprječavati odmah, kao i jačati transparentnost u odlučivanju i povjerenje građana u tijela javne vlasti. Odgađanje tih mjera do isteka sadašnjeg mandata jasno pokazuje odnos vladajuće koalicije prema vrijednostima izraženim u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

4.    Zaključak o dodjeli javnih priznanja

–          Vladajuća koalicija HDZ-HSS-HSU-DC dodjeljuje Nagradu Zagrebačke županije za životno djelo Stjepanu Kožiću (HSS), aktualnom županu Zagrebačke županije, a Povelju Zagrebačke županije Anđeli Cirkveni (HSS) aktualnoj načelnici Općine Pušća, Krešimiru Guliću (HDZ), načelniku Općine Bistra, te Krunoslavu Markovinoviću (HDZ), nedavno smijenjenom predsjedniku Gradskog vijeća Grada Sveta Nedjelja.

Ne raspravljajući o osobama, SDP-u je principijelno neprihvatljiva dodjela nagrada i priznanja aktualnim političarima na vlasti, jer oni kroz dužnost koju obnašaju obavljaju svoj redoviti posao, a priznanje za taj posao će dobiti – ili neće dobiti – na izborima. Još je neprihvatljivija okolnost da nagrađeni pripadaju političkim strankama koje su trenutno na vlasti u županiji koja te nagrade dodjeljuje. A na činjenicu da župan Stjepan Kožić, kao predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrada, Nagradu za životno djelo dodjeljuje sam sebi, svaki komentar je suvišan.

 

Klub članova SDP-a u Skupštini Zagrebačke županije